Košík
Hledat
         
Časté dotazy
O společnosti
Dokumentace
Doručování
Průvodce produkty

Katalog produktů

  • Produkty
  • Popis kategorie
  • Rady a tipy
  • Srovnávání
Produkty pro GDPR

Kamerové systémy a nařízení EU zvané GDPR

Nové nařízení Evropské unie týkající se nakládání s osobními údaji nazývané také jako GDPR se týká spousty oblastí. Nejedná se pouze o firmy a státní instituce ale i o jednotlivce a spolky. Pokud provozujete kamerový systém se záznamem, stáváte se automaticky zpracovatelem osobních údajů. Tím se vás týká i nařízení GDPR.

Již dosavadní právní úprava regulovala nakládání s osobními údaji získanými pomocí kamerového systému. GDPR ale přináší další změny a zpřísnění legislativy. Již nevystačíte pouze s cedulkou kamerový systém. Je nutné zavést další potřebné kroky k uvedení do souladu s nařízením GDPR.

  • Označit všechny vstupy do monitorovaného objektu cedulkou v souladu se zákonem 101/2000 Sb.
  • Zpřístupnit požadované informace, viz tabulka „Informace o kamerovém systému podle GDPR“.
  • Vést pravidelně provozní knihu kamerového systému.
  • Zajistit omezení přístupu k získaným osobním údajům a nakládat s nimi pouze za účelem jejich pořízení.
  • Vypracovat směrnici o způsobu nakládání s osobními údaji a jejich zabezpečení proti odcizení.

Tento výčet je základní a nelze ho považovat za konečný, jelikož závisí na konkrétní situaci, ve které je kamerový systém využíván. Zejména směrnice se mohou mírně lišit dle aktuálního použití a zabezpečení ukládaných dat.

Kamerové systémy a povinné podmínky GDPR

Pokud si pořizujete kamerový systém, je nutné splnit všechny podmínky GDPR. GDPR je nařízení, které zajišťuje ochranu fyzických osob. Jedná se zejména o právo nebýt kdekoliv zaznamenán bez souhlasu. To souvisí úzce s kamerovým systémem, který pořizuje bez ohledu na souhlas obrazový záznam osob v čase. Pokud se z obrazového záznamu dá identifikovat osoba, jedná se o pořizování osobních údajů, načež se stahuje nařízení GDPR.

Co je nutné splnit

Na kamerový systém je nutné se dívat zejména z pohledu účelu, za jakým si jej pořizujete. Z valné většiny se kamerové systémy pořizují za účelem ochrany majetku. Zde lze kamerový systém legalizovat za dodržení určitých podmínek. Pokud kamerový systém chcete používat za jiným účelem, je vhodné konzultovat tento účel s právním zástupcem a ujistit se, že je toto používání legální. Zde se budeme zabývat pouze použitím za účelem ochrany majetku.

Za jakých podmínek ho lze provozovat

Pokud provozujete kamerový systém pouze na soukromém pozemku, bez přístupu veřejnosti, není třeba GDPR jakkoliv řešit. Netýká se vás. Avšak v momentě, kdy jakákoliv z instalovaných kamer snímá veřejné prostranství, například chodník před domem, je již nutno splnit podmínky GDPR.

Veřejné prostranství

Pokud snímáte veřejné prostranství, je většinou problematické obhájit před úřady nahrávání tohoto místa na záznamové zařízení. Ve většině případů je nutné nastavit kamerový systém tak, aby místa veřejného prostranství nezaznamenával. Problém je zejména u soustavného zaznamenávání. Částečně lze obhájit dočasné zaznamenávání za účelem pořízení důkazů o opakované trestné činnosti. V takovém případě je nutné místo dostatečně označit cedulí informující o kamerovém systému se záznamem.

Společné prostory

Pokud provozujete kamerový systém ve společných prostorách domu, spadáte pod GDPR. Zejména je nutné získat souhlas všech obyvatel. Dále je nutné označit veškeré prostory monitorované kamerovým systémem cedulí informující o instalaci kamerového systému. Dále je třeba informovat o provozovateli a podmínkách, za jakých je systém provozován.

Komerční prostory

Provozování kamerového systému v komerčních prostorech spadá pod GDPR a je nutné splnit veškeré podmínky. Základní podmínkou je označení všech prostor, které jsou monitorovány. A to tak, že označení je viditelné dříve, nežli vstoupí osoba do monitorovaného prostoru.

Dále musí být vyvěšeny podmínky o provozování kamerového systému a informace o vlastnících kamerového systému a osobách, na které se lze obrátit v případě dalších dotazů. Je vhodné vést provozní knihu kamerového systému, jež zajišťuje, kdo kdy a jak nakládá s jednotlivými záznamy.

Komu lze záznamy zpřístupnit

S pořízenými záznamy lze nakládat jen velmi pečlivě a nesmí být zneužity. Osoby, které mají přístup k záznamu musí evidovat jednotlivé přístupy, účel přístupu a formu přístupu. Samotné záznamové zařízení by mělo být uloženo v místech, které je dostatečně chráněné před přístupem nepovolaných osob. S pořízenými záznamy lze nakládat pouze v mezích zákona a nelze je volně zveřejňovat.

Kdy je legální používat kamerový systém a kdy to legální není podle GDPR

Nové nařízení evropské unie zvané GDPR upravuje legálnost použití kamerového systému v Českém právním systému. Přináší tak některé změny, které je třeba implementovat a případně upravit jak instalaci, tak samotný provoz kamerového systému.


Správné označení kamerového systému
Pokud kamerový systém pořizuje obrazový záznam, vztahují se na něj zákonné podmínky o označení. Tyto podmínky je nutné dodržet, aby jste vůbec mohli kamerový systém provozovat a zejména, aby jste mohli využít případné záznamy pro trestní řízení.


První Předchozí Další Poslední
 
Řadit podle: Řadit sestupně Řadit vzestupně
Podle abecedy
Podle ceny
Podle parametrů
  • Výrobci produktů
  • Kompatibilita
  • Nejvhodnější použití
  • Prostředí
  • Složitost montáže
  • Typ bezpečnostní atrapy
  • Typ bezpečnostní cedule

Výrobce produktů

Vyberte požadované výrobce produktů, od kterých chcete zobrazit jejich produkty. Produkty jednotlivých výrobců lze kombinovat pouze s přihládnutím k jejich kompatibilitě (viz popis konkrétního produktu). Bližší popis jednotlivých výrobců naleznete na stránce Seznam výrobců.

ČIP Trading
Stro.M

Kompatibilita

Produkt může být kompatibilní s některým jiným systémem. Některé produkty petřebují k funkci nadřízený systém. Autonomní produkt nepotřebuje k funkci žádný řídící systém, funguje po zapnutí. Bližší popis kompatibility jednotlivých produktů naleznete na stránce Kompatibilita produktů.

Nejvhodnější použití


Prostředí

Produkt je určen k montáži do daného prostředí. V připadě montáže v jiném než udaném prostředí může produkt vykazovat odchylky od daných parametrů. Může také dojít ke zničení produktu. U venkovního prostředí se vždy informujte v detailech produktu.

Složitost montáže

Stupeň složitosti montáže produktu. Zavedli jsme pět stupňů náročnosti a odbornosti jejich montáže. Tyto stupně vyjadřují jak velkou zkušenost k montáži výrobku potřebujete a jaké nářadí budete potřebovat pro zprovoznění výrobku. Bližší popis složitosti montáže jednotlivých produktů naleznete na stránce Složitost montáže.

Typ bezpečnostní atrapy

Typ bezpečnostní cedule




Kamerový systém se záznamem - výstražná cedule A5 dle zákona101/2000 Sb.

Bezpečnostní tabulka žlutá dle zákona 101/200 Sb.: Objekt je monitorován kamerovým systémem se záznamem. Plastový podklad. Velikost A5. Dodáváno včetně
42 Kč
bez DPH 34,70 Kč
Skladem > 50 ks
Skladový kód: w346b

Kamerový systém se záznamem- výstražná samolepka A5 dle zákona 101/2000 Sb.

Bezpečnostní žlutá samolepka dle zákona 101/200 Sb.s nápisem: Objekt je monitorován kamerovým systémem se záznamem. Velikost A5. Dodáváno včetně
42 Kč
bez DPH 34,70 Kč
Skladem > 50 ks
Skladový kód: w346c

Provozní kniha dohledových kamerových systémů

Provozní kniha dohledových kamerových systémů VSS (dříve CCTV) obsahuje tabulky událostí, zaznamenávající poruchy, opravy a pod., tabulky pro zaznamenání revizí a
268 Kč
bez DPH 221,50 Kč
Skladem
Skladový kód: w3452

 

Informace o kamerovém systému podle GDPR - Plastová cedule A5

Informační tabulka o kamerovém systému podle vyhlášky EU pro GDPR - formát A5
45 Kč
bez DPH 37,20 Kč
Skladem > 50 ks
Skladový kód: w3454

Kamerový systém se záznamem - výstražná cedule A4 dle zákona101/2000 Sb.

Bezpečnostní tabulka žlutá dle zákona 101/200 Sb.: Objekt je monitorován kamerovým systémem se záznamem. Plastový podklad. Velikost A4. Dodáváno včetně
49 Kč
bez DPH 40,50 Kč
Skladem > 10 ks
Skladový kód: w3458

 
První Předchozí Další Poslední