Košík
Hledat
         
Časté dotazy
O společnosti
Dokumentace
Doručování
Průvodce produkty

Katalog produktů

Kamery a GDPR

Bezpečnostní kamerové systémy a nařízení GDPR

Nové nařízení Evropské unie týkající se nakládání s osobními údaji nazývané také jako GDPR se týká spousty oblastí. Nejedná se pouze o firmy a státní instituce ale i o jednotlivce a spolky. Pokud provozujete kamerový systém se záznamem, stáváte se automaticky zpracovatelem osobních údajů. Tím se vás týká i nařízení GDPR.

Již dosavadní právní úprava regulovala nakládání s osobními údaji získanými pomocí kamerového systému. GDPR ale přináší další změny a zpřísnění legislativy. Již nevystačíte pouze s cedulkou kamerový systém. Je nutné zavést další potřebné kroky k uvedení do souladu s nařízením GDPR.

  • Označit všechny vstupy do monitorovaného objektu cedulkou v souladu se zákonem 101/2000 Sb.
  • Zpřístupnit požadované informace, viz tabulka „Informace o kamerovém systému podle GDPR“.
  • Vést pravidelně provozní knihu kamerového systému.
  • Zajistit omezení přístupu k získaným osobním údajům a nakládat s nimi pouze za účelem jejich pořízení.
  • Vypracovat směrnici o způsobu nakládání s osobními údaji a jejich zabezpečení proti odcizení.

Tento výčet je základní a nelze ho považovat za konečný, jelikož závisí na konkrétní situaci, ve které je kamerový systém využíván. Zejména směrnice se mohou mírně lišit dle aktuálního použití a zabezpečení ukládaných dat.

Legalizace kamerových systémů

Ve spolupráci s portálem KemaryLegálně.cz jsme pro vás připravili možnost legalizace vašeho kamerového systému. Pokud provozujete bezpečnostní kamerový systém, otestujte si zdarma zdali splňujete veškeré podmínky pro jeho legální provoz a zdali máte zpracované všechny potřebné GDPR dokumenty. Test najdete zde.

Náš tip

Kdy je legální používat kamerový systém a kdy to legální není podle GDPR

Nové nařízení evropské unie zvané GDPR upravuje legálnost použití kamerového systému v Českém právním systému. Přináší tak některé změny, které je třeba implementovat a případně upravit jak instalaci, tak samotný provoz kamerového systému.


Správné označení kamerového systému
Pokud kamerový systém pořizuje obrazový záznam, vztahují se na něj zákonné podmínky o označení. Tyto podmínky je nutné dodržet, aby jste vůbec mohli kamerový systém provozovat a zejména, aby jste mohli využít případné záznamy pro trestní řízení.


Desatero přikázání legálního kamerového systému podle GDPR
Provozujete-li bezpečnostní kamerový systém nebo se ho chystáte provozovat, je vhodné si napřed zjistit co vás vlastně čeká. Co všechno budete muset dodržovat, abyste se nedostali do konfliktu s legislativou. Kamerový systém není jen o instalaci, ale hlavně o dodržování soukromí zaznamenávaných osob.



10 kroků k legalizaci kamerového systému
Provozujete-li bezpečnostní kamerový systém ve vašem objektu, může se vás týkat nařízení GDPR o nakládání s osobními údaji zaznamenaných osob. V takovém případě je nutné dodržovat veškeré platné nařízení o nakládání s těmito osobními údaji. V opačném případě vám hrozí značné pokuty od Úřadu pro ochranu osobních údajů.



Kamerová ochrana objektů bez dostupné WiFi sítě
Ochrana v majetku v místech, jako jsou staveniště, kde není dostupný internet bývá velmi problematická a složitě řešitelná. Moderní GSM sítě však nabízí možnost, jak začít monitorovat takováto prostranství s minimálními náklady. Lze využít tzv. 4G kamer, které dokáží přinášet aktuální obraz na cloudové úložiště a zde jej bezpečně zaznamenávat.



Jak ohlídat staveniště
Nejčastějším způsobem, jak ohlídat staveniště, je použití fotopasti, které zajistí důkazy v případě ztráty stavebního materiálu. Nevýhodou tohoto řešení je však nebezpečí krádeže fotopasti a tím veškerých důkazů. Modernějším způsobem je pořízení 4G bezpečnostní kamery, která dokáže zajistit přenos obrazu mimo staveniště a tím ho bezpečně uložit na cloudovém serveru.



Přenosné bezpečnostní kamery
Velmi častým problémem je hlídání odlehlých míst nebo stavenišť, kde není běžně dostupný internet ani nelze instalovat složitý kamerový systém. Navíc umístění bezpečnostního systému je často pouze dočasné. Doposud se zatímto účelem používaly fotopasti, které pořizují záznamy na SD kartu nebo je předávají přes GSM síť formou MMS na mobilní telefony v pochybné kvalitě. Zde je nebezpečí krádeže fotopasti a tím i důkazů.



Bezpečnostní kamera úplně bez kabelů
Instalaci bezpečnostního kamerového systému vždy provází i instalace kabelových rozvodů. Dokonce i v případě bezdrátových bezpečnostních kamer je nutné, přivést minimálně napájení ke každé kameře. Z tohoto důvodu bývají některé místa k monitorování nepřístupná a nelze na ně nainstalovat kamerový systém.