Košík
Hledat
         
Časté dotazy
O společnosti
Dokumentace
Doručování
Průvodce produkty

Katalog produktů

Kamery a GDPR

Bezpečnostní kamerové systémy a nařízení GDPR

Nové nařízení Evropské unie týkající se nakládání s osobními údaji nazývané také jako GDPR se týká spousty oblastí. Nejedná se pouze o firmy a státní instituce ale i o jednotlivce a spolky. Pokud provozujete kamerový systém se záznamem, stáváte se automaticky zpracovatelem osobních údajů. Tím se vás týká i nařízení GDPR.

Již dosavadní právní úprava regulovala nakládání s osobními údaji získanými pomocí kamerového systému. GDPR ale přináší další změny a zpřísnění legislativy. Již nevystačíte pouze s cedulkou kamerový systém. Je nutné zavést další potřebné kroky k uvedení do souladu s nařízením GDPR.

  • Označit všechny vstupy do monitorovaného objektu cedulkou v souladu se zákonem 101/2000 Sb.
  • Zpřístupnit požadované informace, viz tabulka „Informace o kamerovém systému podle GDPR“.
  • Vést pravidelně provozní knihu kamerového systému.
  • Zajistit omezení přístupu k získaným osobním údajům a nakládat s nimi pouze za účelem jejich pořízení.
  • Vypracovat směrnici o způsobu nakládání s osobními údaji a jejich zabezpečení proti odcizení.

Tento výčet je základní a nelze ho považovat za konečný, jelikož závisí na konkrétní situaci, ve které je kamerový systém využíván. Zejména směrnice se mohou mírně lišit dle aktuálního použití a zabezpečení ukládaných dat.

Legalizace kamerových systémů

Ve spolupráci s portálem KemaryLegálně.cz jsme pro vás připravili možnost legalizace vašeho kamerového systému. Pokud provozujete bezpečnostní kamerový systém, otestujte si zdarma zdali splňujete veškeré podmínky pro jeho legální provoz a zdali máte zpracované všechny potřebné GDPR dokumenty. Test najdete zde.

Náš tip

Kdy je legální používat kamerový systém a kdy to legální není podle GDPR

Nové nařízení evropské unie zvané GDPR upravuje legálnost použití kamerového systému v Českém právním systému. Přináší tak některé změny, které je třeba implementovat a případně upravit jak instalaci, tak samotný provoz kamerového systému.


Správné označení kamerového systému
Pokud kamerový systém pořizuje obrazový záznam, vztahují se na něj zákonné podmínky o označení. Tyto podmínky je nutné dodržet, aby jste vůbec mohli kamerový systém provozovat a zejména, aby jste mohli využít případné záznamy pro trestní řízení.


Desatero přikázání legálního kamerového systému podle GDPR
Provozujete-li bezpečnostní kamerový systém nebo se ho chystáte provozovat, je vhodné si napřed zjistit co vás vlastně čeká. Co všechno budete muset dodržovat, abyste se nedostali do konfliktu s legislativou. Kamerový systém není jen o instalaci, ale hlavně o dodržování soukromí zaznamenávaných osob.



10 kroků k legalizaci kamerového systému
Provozujete-li bezpečnostní kamerový systém ve vašem objektu, může se vás týkat nařízení GDPR o nakládání s osobními údaji zaznamenaných osob. V takovém případě je nutné dodržovat veškeré platné nařízení o nakládání s těmito osobními údaji. V opačném případě vám hrozí značné pokuty od Úřadu pro ochranu osobních údajů.